Mivel lehet még különlegesebb a szertartás 

látvány elemek

Gyertya ceremónia

Ősi időkre vezethető vissza a gyertyagyújtás szertartása. A pár két vékonyabb gyertyát tart a kezében, mely az eddigi, külön-külön járt és megélt utat szimbolizálja. Amikor együtt meggyújtják a harmadik közös gyertyát, elfújják a másik két gyertya fényét. A pár által közösen meggyújtott láng a szerelem tüzét fejezi ki, az otthon melegét jelképezi, a szerelem végteleségét, és két ember életének összefonódását szimbolizálja.

Homok ceremónia
A szokás Hawaii-ról származik, gyertyagyújtás helyett a pár színes homokot szór egy üvegedénybe, ami az eddigi két külön élet egyesülését jelképezi. Először a vőlegény szór egy keveset az edénybe a homokból, majd a menyasszony, végül a maradékot közösen. 

Betonöntés

A betonceremónián szilárd és folyékony elemeket önthettek össze az eltérő életutatok jelképeként. Az ebből létrejövő új halmazállapotú anyagot egybe öntitek egy formába, ami összetartozásotokat és az új közös élet kezdetét szimbolizálja. 

Óraceremónia

Egy általatok választott órát az egymásnak tett fogadalom kimondása után beállíthatjátok percre pontosan és ettől az időponttól kezdődik a házasságotok. Ahogyan a kismutató nem létezhet nagymutató nélkül, úgy fonódik össze a Ti életetek is a házasság szövetségében.

Faültetés

A fa az élet jelképe, melynek gyökere a családot, növekvő ágai pedig házasságotok kiteljesedését jelképezi.

Ha egy fa botra két színes szalagot köttök, majd azt áttekeritek és megkötitek , olyan erős és kitartó lesz mint a házasságotok .

Időkapszula

Elhelyezhetitek a személyes gondolatitokat, fontosnak tartott dolgaitokat és ezt lezárva, majd csak a 25.házassági évfordulón, vagy egy általatok jelentősnek vélt napon nyitjátok ki újra.

Kötél ceremónia

A szertartáson megkötött kötél "az igaz szerelem kötése" - mely soha nem szakad el, nyomás vagy feszítés alatt pedig még erősebbé válik. A két külön "szalag" a két ember múltbeli életét jelképezi, az esküvő napjáig. A két kötél összekötése által a két élet eggyé válik, ami a jelent szimbolizálja. A végső kötés pedig a jövőt , azt, hogy a pár közt lévő szoros szerelemkötés erősen tart, bármi is keresztezze útjukat. 

Lakat ceremónia

Az összekapcsolt lakat kulcsát együtt dobjátok el, annak szimbólumaként, hogy örökre a szívetekbe zártátok egymást. 

Festmény ceremónia

Ha a falon szeretnétek tartani egybekelésetek örök emlékét, akkor a festmény ceremóniát nektek találták ki. Nem kell hozzá más, csak egy üres vászon és két különböző színű festék, amit Ti magatok fogtok a képre önteni. Ez időtálló, a közös otthon dísze lesz, s amikor ránéztek eszetekbe jut házasságkötésetek boldog pillanata. De az este hátralévő részében kihelyezve akár vendégkönyvként is működhet, mindenki felírhatja rá a nevét, esetleg rányomhatja az az ujjlenyomatát.